Girişimcilik — Girişimcilik Terimleri#2

Esma Harmancı
4 min readApr 8, 2021

--

Girişimcilik — Startup#1 yazımda girişimin herhangi bir probleme karşı yenilikçi ve çözüm odaklı bir fikir geliştirmesi gerektiğini belirtmiştim. Peki girişimci bu çözümü insanlara nasıl ulaştırabilir?

Girişimcinin, çözümü insanlara ulaştırabilmesi için çözümünü ürünleştirmesi gerekmektedir.

Ürün Türleri

Bu yazımda ürünleri 3 başlık altında inceleyeceğiz. Bunlar;

  • Hardware
  • Software
  • Service

Hadi şimdi bu terimlere daha detaylı değinelim:)

1-)Hardware

Donanım(hardware) günlük yaşantımızda oldukça sık kullandığımız ve popülerliği gittikçe artan bir ürün türüdür. Akıllı telefonlar, arabalar, robotlar gibi birçok teknolojik ürünleri kapsamaktadır. Örneğin, Samsung Electronics, Biosys, JBL, Kamera, vs.

2-)Software

Yazılım(software), genellikle telefon ve bilgisayar gibi cihazların arasında gerçekleşen haberleşmelerin uyumunu sağlayan veya geliştiren teknolojik ürün olarak tanımlanabilir. Örneğin, Google Chrome, Microsoft Office, Android Studio, vs.

3-)Service

Hemen hemen her sektörde örneğine rastlayabileceğimiz hizmet(service), satıcı-alıcı arasındaki bir işlem olarak tanımlanabilir.

Teknoloji Odak Alanları

Teknoloji Odak Alanları, herhangi bir probleme karşı ürün geliştirmemizi kolaylaştıran teknolojilerdir. Günümüzde birçok teknoloji odak alanı mevcut fakat ben bu konu başlığı altında, gelecekte kullanım alanlarının artacağını düşündüğümüz ve globale açılma aşamasına gelmiş teknoloji odak alanlarından bahsedeceğim.

1-)Yapay Zeka ( Artificial Intelligence)

Yapay zeka (AI), çıkarım, akıl yürütme, sorun çözme, makine öğrenimi, doğal dil işleme, algı gibi yüksek bilişsel fonksiyonlar veya otonom davranışlar beklenen teknolojilerdir.

Günümüzde AI girişimler oldukça artmaya başladı ve artmaya da hızla devam ediyor. Örneğin, Faladdin bir fal uygulaması ama orada da bilgisayarlı görü ve makine öğreniminden yararlanılıyor.

2-) Nesnelerin İnterneti (Internet of Things)

Nesnelerin İnterneti (IOT), insan müdahalesi olmadan birbiriyle ilişkili teknolojik buluşların bir ağa bağlanması ve internet üzerinden kontrol edilmesini sağlayan teknolojilerdir.

Örneğin, akıllı telefonlar, akıllı saatler, akıllı arabalar ve akıllı priz gibi teknolojilerde birer IOT’dir.

3-) Blok Zinciri (Blockchain)

Blockchain, güvenilir ve şeffaf bir şekilde verilerimizi depolamamızı ve paylaşmamızı sağlıyor. Kısaca işlemlerin dijital bir kaydı da diyebiliriz.

4-) Robotik ve Otomasyon (Robotics & Automation)

Robotik ve Otomasyon, robotlar (botlar) veya yapay zeka (AI) kullanılarak yani bir başka değişle dijital işçilere dayanan bir iş süreci biçimidir. Örneğin, karanlık fabrikalar olarak adlandırdığımız fabrikalarda insan gücü yerine tamamen robotlar ve yapay zeka kullanılır.

Sektör Terimleri

Fintech

Finans teknolojilerinin kısaltması olan Fintech, genel olarak Finans sektöründeki faaliyetleri iyileştirmeyi ve sorunları gidermeyi amaçlayan teknolojilerdir. Akıllı ödeme sistemleri, para transferi, dijital para gibi teknolojiler fintech alanına örnek verebileceğimiz teknolojilerdir. PayPal, iyzico ve bitcoin gibi girişimlerde yine fintech girişimlerinin örneklerindendir.

Healthtech

Sağlık teknolojileri, hastalıkların tespiti, tedavisi, canlı yaşam kalitesinin iyileştirilmesi gibi sağlık ile ilgili geliştirilen her türlü teknolojileri kapsamaktadır.

Edtech

Eğitim teknolojilerinin kısaltması olan Edtech, Eğitim sektöründeki (çevrimiçi eğitim gibi) faaliyetleri iyileştirmeyi ve sorunları gidermeyi amaçlayan teknolojilerdir. Udemy, Duolingo, Coursera, Quizlet gibi birçok girişim örneği mevcuttur.

Agtech

Agtech son yıllarda oldukça fazla yatırım alan bir teknoloji sektörüdür. Tarım teknolojilerinin kısaltması olarak kullanılır. Tarım ürünlerini sürdürülebilir bir şekilde üretebilmemizi, tedarik etmemizi ve depolamamızı amaçlayan teknolojilerdir.

Marketingtech

Marketingtech yani pazarlama teknolojileri, pazarlama ekiplerine çalışmalarında yardımcı olmak ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmayı hedefleyen teknolojileri kapsamaktadır. Online PR hizmeti veren girişim B2Press’ide örnek olarak verebiliriz.

Mobilty

Mobility (Ulaşım sektörü), hepimizin günlük yaşantımızda sıkça kullandığı sektörlerden biridir. Ulaşım sektörüne örnek olarak paylaşımlı bisikletler ve scooterları verebiliriz.

İş Modelleri Kavramları

Oldukça sık duyacağımız terimlerden bir diğeri de iş modelleridir. İş modelini kısaca girişimcilik faaliyetini tanımlayan bir mantık modeli olarak tanımlayabiliriz. Bu model ile girişimin vereceği hizmetleri, hedefleri ve öngörülen finansal sürekliliğini tanımlayabiliriz.

Sıklıkla kullanılan iş modeli kavramları;

B2B

Açılımı Business to Business Türkçesiyle İşletmeden İşletmeye terimi işletmelerin birbirleri arasında hizmet pazarlama veya satış işlemlerini gerçekleştirdikleri modeldir. Hammadde ticareti veya Toptancı-perakendeci gibi örnekler verebiliriz.

B2C

Açılımı Business to Consumer Türkçesi Firmadan Tüketiciye olan bu terim ise firmaların tüketicilerle doğrudan kurduğu ticaret anlamına gelir. Bireysel olarak yaptığımız alışverişler B2C iş modeline örnektir.

C2C

Açılımı Consumer to Consumer Türkçesi Tüketiciden Tüketiciye olan iş modelinde tüketiciler kendi aralarında işlem yaparlar. Örneğin Dolap uygulamasında kullanıcılar birbirleri arasında alışveriş yapmaktadırlar.

B2G

Açılımı Business to Government yani İşletmeden Devlete iş modelinde ise işletmeler devlete ürün veya hizmet satışı gerçekleştirir.

Eveett, şimdiye kadar iş modelleri kavramları, sektör terimleri, teknoloji odak alanları ve ürün türleri gibi teknoloji odaklı terimlerden bahsettik. Peki ekosistem içinde sıklıkla kullanılan diğer terimleri biliyor musunuz? Hadi şimdide sıklıkla kullanılan diğer terimlere göz atalım:)

Pitch Deck: Yatırım almak için girişiminizin/ürününüzün tanıtımını yaptığınız kısa ve etkili sunumdur.

Bootcamp: Genelde birkaç gün süreli workshopların olduğu etkinliklerdir.

Unicorn: Değeri 1 milyar dolar ve üzeri olan girişimlerdir. Örneğin, Peak Games Türkiye’nin ilk unicorn girişimidir.

Değerleme: Girişimin toplam mal varlığının ederi demektir.

Incubation Center: Girişimlerin ihtiyaç duydukları kaynaklara tek bir çatı altında erişim sağlayabilmeleri için oluşturulmuş, kısaca girişimleri destekleyen kuluçka merkezidir.

Melek Yatırımcı: Girişimin büyümesi sırasında finansal destek ve mentorluk desteği veren kişilerdir.

Launch: Bir diğer deyişle lansman, girişimi/ürünü daha çok kişiye duyurmak için düzenlenen, online veya fiziki tanıtım etkinliğidir.

Term Sheet: Yatırım anlaşması öncesinde, yatırımın yapılacağı ön koşulların temelini oluşturan anlaşmadır.

Exit: Girişimcinin veya yatırımcının girişimden ayrılmasına denir.

Girişimcilik ekosistemini hem daha yakından tanımak hem de kendini geliştirmek için takip edebileceğin bazı kaynaklar şöyle;

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere:)

--

--